Zwartkopsijzen kweek van Johan Molenschot

Kweek zwartkopsijzen mei/juni 2021


Sinds een paar jaar ben ik in het bezit van zwartkopsijzen, gehaald bij Henry Kuijpers. De afgelopen 3 jaar had ik 1 koppel, deze zat in de buitenvolière die mooi beplant is. Het koppel startte meestal rond april en verliep goed. Ja, april is wel vroeg maar je houdt ze niet tegen natuurlijk! Het gebeurde weleens dat het winterse weer partte speelde en daardoor een nest verloren ging. Zowel de man als de pop voerde de jonge erg goed en brachten de jonge allen goed groot zonder enige uitval. Een gelukskoppel.


Dit jaar besloot ik om nog een koppel bij te nemen ook weer bij Henry Kuijpers, hij heeft nou eenmaal zeer mooie vogels zitten. 2 Koppels in 1 volière leek mij niet zo’n strak plan en besloot daarom om 1 koppel in de kweekruimte te houden in een ruime kweekkooi van 120x40x40cm.


Het weer is dit jaar natter dan anders en de zwartkopsijzen buiten waren nog niet van plan om te starten met de kweek. Dit jaar stelde zij het uit naar mei i.p.v. maart/april. Maar goed het begin was er, al verliep dit moeizamer dan anders. Ik moet wel even toelichten dat ik dit jaar moeders heb ingeruild tegen dochter, dit omdat dochter net wat betere eigenschappen bezit dan moeders. Dochter is van 2020 dus dit jaar haar eerste jaar. Vaak zie je bij beginners dat het niet altijd lekker verloopt, dat merkte ik dus nu ook. Maar we geven de moet niet meteen op!


Na enige tijd ging ze toch aan de leg. Het leek lekker te gaan maar niets was minder waar. Na controle bleek er steeds een eitje te missen en dat ging door totdat ze niets meer over had! Na goed observeren, wat in een beplante volière vaak lastig is, had ik de oorzaak gevonden. Rond mei/juni verkleurd de napoleon wever naar zijn prachtkleed en is dan ook erg dominant. Alles wat geel/zwart is gaat hij achterna en dit veroorzaakt dus een hoop stress bij de zwartkopsijzen. Daarom had ik besloten dat het beter was om het koppel zwartkopsijzen eruit te halen en ook binnen in de kweekruimte in een grote broedkooi te plaatsen.


De rust was snel wedergekeerd en de sijs pop begon vrij snel met het bouwen van haar nieuwe nest. Helaas liep het toch anders dan dat ik gehoopt had en dan niet met dit koppel maar met het koppel wat ik al binnen had zitten. Door de aanwezigheid van het koppel van buiten werd het koppel binnen verstoort op de één of ander manier, waardoor de 5 eitjes waarvan 4 bevrucht allemaal kapot werden gemaakt en dat 2 dagen voor het uitkomen. Dit is dus wat je als kweker liever niet mee wil maken!
Nu moeten beide koppels dus opnieuw aan de leg gaan en hopen dat het vanaf nu beter gaat. Het koppel van buiten, pa en dochter, hebben nog nooit eerder in een kweekkooi gezeten. Het eerste ei wat gelegd werd was s ’morgens ook al meteen kapot, de volgende dag precies hetzelfde. Toen had ik maar besloten om de man apart te zetten van de pop in mijn binnenvolière. Dag 3, 4, 5 verliepen nu beter en de pop zit tot nu toe goed op haar eitjes. Laten we nu hopen dat het beter verloopt na alles wat er gebeurd is.


Het andere koppel had eindelijk ook het eerste ei liggen maar de volgende dag was het weg! Waarschijnlijk kapot gepikt en opgevreten. Ook daar de man maar van apart gezet en nu ook daarbij afwachten wat het gaat doen.
Zo zie je maar, dat dingen ieder jaar anders kunnen verlopen en dat onze hobby dus nooit saai is.
Want zeg nou zelf, wat is er nu aan een hobby wat perfect verloopt! Naar mijn mening moet er een uitdaging zijn om deze hobby leuk te houden en dat gebeurd met geluk en pech!
Twijfel dus nooit aan jezelf en geef je hobby een kans. Het leven is ook niet altijd even makkelijk!


Johan Molenschot