Zilverbekje

ZilverbekjeHet zilverbekje (Euodice cantans) is een zangvogeltje behorend tot de familie van de prachtvinken. Zijn verspreidingsgebied is Afrika.

 


Uiterlijk

Het mannetje van het zilverbekje is moeilijk te onderscheiden van het vrouwtje, soms is het vrouwtje wat donkerder, maar alleen de man zingt. De totale lengte van het zilverbekje is van kopje tot staart ongeveer 11 cm. Ze vertonen ook veel gelijkenis met het loodbekje. De snavel van het zilverbekje is lichter van kleur (zilverkleurig) dan die van het loodbekje en de stuit is zwart. Bij het loodbekje is de stuit wit.

Er zijn diverse kleurslagen zilverbekjes: donkerbuik, bruin, donkerbuik bruin en effen witte vogels de z.g. ino's.

 


Sociaal

Het is een levendige, sociale en verdraagzame vogel, die goed in een gemengde volière gehouden kan worden. Het heeft de voorkeur om meerdere koppels te houden.

 


Verzorging

Het zijn vrij geharde en sterke vogels die in niet al te strenge winters ook in een buitenvolière gehouden kunnen worden, als ze maar beschutting kunnen vinden. Het menu bestaat uit zaadmengeling voor kleine tropische vogels, onkruidzaad, gritmix, gekiemde zaden, trosgierst,water en heel spaarzaam wat groenvoer. Eivoer kan gegeven worden tijdens de kweek.

 


Kweek

Zorg dat er hooi, sisal en kokosvezel voorhanden is dan bouwen de vogels zelf een zacht nestje in kleine broedkastjes of in verlaten nesten van andere vogels. Er kunnen 4-6 eitjes worden gelegd, die zowel door het mannetje als door het vrouwtje worden uitgebroed. De jongen blijven nog minimaal 3 weken in het nest en worden daarna ook nog ongeveer 2 weken door beide ouders verzorgd.

Het zilverbekje is een goed en gemakkelijk vogeltje voor beginnende kwekers. Het is beroemd om hun pleegouderschap. Eitjes van andere vogels, die wat moeilijker blijven broeden, kunnen gemakkelijk ondergeschoven worden en dit geeft ook geen enkel probleem.