Kapoetsensijzen kweek 2025 Johan Molenschot

Kapoetsensijzen kweek 2025



1 Januari 2025


Start kweek

Vandaag op de eerste dag van het nieuwe jaar ben ik begonnen met het licht op te voeren van 10 uur (rust) naar gelijk 16 uur (kweek) licht per dag. Deze methode gebruik ik al een aantal jaar, voorheen ook zo met mijn kanaries. Ik kweek binnen in een ruimte waar geen ramen zitten dus ben ik gebonden aan kunstlicht. Dit doe ik met LED-strips van Linthorst Tradingin de broedkooien en volières en daarbij maak ik gebruik van TL lampen van BirdLights. Deze lampen zorgen er voor dat de vogels hun vitamines via het UV binnen krijgen, die ze normaal uit het zonlicht halen. Erg belangrijk, zeker tijdens de broed en ruiperiode.


De mannen zitten apart van de poppen in de volières. Deze ik vorig jaar gemaakt heb. Ik had altijd 1 volière van 2 meter hoog maar vond de hoogte sonde en heb deze opgesplitst in tweeën zodat ik nu de poppen bovenin heb zitten en de mannen onderin.


Doordat ik de mannen onder heb zitten, kon ik daar mijn theorie-idee in praktijk brengen. Mijn gedachten was dat licht niet omhoog gaat dus wanneer ik 16 uur licht geef aan de mannen, dat de poppen daar geen hinder van ondervinden en zij gewoon op 10 uur licht kunnen blijven om pas later op 16 uur licht gezet te worden.

Deze theorie bleek te kloppen en konden de mannen hun broedstemming gaan opwaarderen. Mannen hebben ongeveer 5-6 weken nodig om broedrijp te worden en poppen 2- 3 weken.


Nadat de mannen 3 weken op 16 uur licht hebben gezeten, ben ik bij de poppen begonnen om het licht op te voeren naar 16 uur. Hier blijven ze dan nog zeker 3 weken op voordat we verder gaan.


In de week van 5 februari ben ik begonnen om de broedkooien klaar te maken zodat ik de koppels erin kon gaan zetten.


Voer

Om alles goed voor te bereiden zorg ik ervoor dat er zaad voldoende in voorraad is en het eivoer wat ik geef al gemengd en wel in de emmer klaar zit zodat ik onbezorgd de kweek in kan starten. Voor het zaad gebruik ik de zadenmengeling van Herb Bird Mix Carduelis seed mix en Deli Nature 98 Amerikaanse Sijsjes en het eivoer van Witte Molen Next Generationgemengd met de kruiden van Herb Bird Mix, zoals Magic Color Mix en de Mix nr.1 te samen met Breedmax, wat ik al jaren gebruik en daarna De Imme Sti-Ho-Dru om het eivoer weer lekker rul te maken.


Drinkwater

Voor het drinkwater gebruik ik gewoon kraanwater maar dan gemengd met Herb Bird Mix Health Defense en de Magic Color Liquid om er voor te zorgen dat er voldoende natuurlijke kleurstof binnenkomt bij de poppen zodat ze dit mee kunnen geven in het ei en de jonge uiteindelijk hier mooi van op kleur gaan komen. De Health Defense zorgt voor een goede ontlasting en zuurt het water aan waardoor het PH omlaag gebracht kan worden tussen de 3,5 en 4 PH en hierin zullen schimmels en bacteriën niet overleven dus kan er het één en ander uitgesloten worden aan ziektes.


Alle vogels zijn in topconditie door o.a. het dagelijks gebruik van Healt Defense en kunnen nu per koppel in de kweekkooien gezet gaan worden. Mijn kweekkooien zijn 120cm x 40cm x 40cm en ik kweek met 2 koppels.


Koppels zetten

In de week van 10 februari heb ik de koppels samen gezeten. Ik kweek ook met deze soort met 2 koppels. Nu hebben ze nog geen nesten en nestmateriaal voor handen zodat ze zich eerst op elkaar kunnen focussen en ik kan zien of er een klik is tussen beide. Bij beide waren er geen conflicten en lijkt het allemaal koek en ei tussen man en pop van beide koppels.


Kiemzaden

Tijdens dat de koppels te samen zitten in de broedkooien, geef ik verse kiemzaden omdat kiemzaad er ook voor zorgt dat ze in een goede broedconditie komen. Ze zijn er wild van en het zit ook nog eens boordevol vitamines.


De kiemzaden gebruik ik van Herb Bird Mix Kiemzaad mix. Herb Bird Mix Kiemzaad mix is een unieke kiemzaad mix van maar liefst 41 verschillende zaden. Het zijn ook allemaal snel kiemende zaden waardoor je na 24 uur de zaden gekiemd kunt geven. Zelf gebruik ik de Bioset kiemtoren 3-laags van Savic.


In totaal neem ik 100 gram kiemzaden ( is niet alleen voor de putters maar ook voor 4 andere koppels sijzen) en week deze eerst 2 uurtjes in warm water, daarna verdeel ik de geweekte zaden over de 3 bakken en als de toren weer staat vul ik hem met 500ml water. Dagelijks ververs ik 2 keer het water. Na ongeveer 24 uur staan de kiemen op de zaden en gooi ik de 3 bakjes leeg in een zeef om ze vervolgens goed met warm water af te spoelen en hierna uit te laten lekken. Na ongeveer 30 minuten haal ik de kiemzaden uit de zeef en gooi ik ze op een theedoek, die ik daarna dichtvouw om het laatste nat uit de kiemzaden te halen. Na weer een 30 minuten gedroogd te hebben in de theedoek, zijn de zaden klaar om te geven.


Kiemzaden kun je zo rechtstreeks geven of je vermengd er een klein beetje eivoer doorheen. Beide manieren worden hier goed gegeten.


Nesten en nestmateriaal

In de week van 17 februari heb ik beide koppels hun nesten en nestmateriaal gegeven. na het geven gingen beide poppen al snel over tot bouwen van hun nesten. Na 4 dagen waren beide nesten zo goed als klaar.


Aan de leg

Eén koppel had op 1 Maart het eerste ei liggen. Het andere koppel begon op 4 maart aan de leg. Bij deze soort was ik eigenlijk niet zo bang dat de man aan de eitjes ging pikken, misschien ook omdat beide poppen vanaf het eerste ei al goed bleven zitten. Dus beide mannen mogen bij de pop blijven zitten. 


Bij het eerste koppel wat aan de leg was lagen uiteindelijk 5 eitjes en bij het 2de koppel uiteindelijk 4 eitjes. Beide poppen blijven nog steeds goed zitten ondanks ik in die tussen tijd nestcontroles deed. 


Ei controle

Op 13-03-25 ben ik de eitjes gaan schouwen om te kijken of ze bevrucht zijn. Zelf wacht ik altijd een week nadat ze het laatste ei gelegd hebben met schouwen, omdat je dan beter kunt zien of de eitjes bevrucht zijn ja of te nee. 


Bij het eerste koppel wat aan de leg was gegaan, heeft zij alles onbevrucht. Erg jammer maar dat kan gebeuren. Het zijn ook nog jonge vogels en ook voor hun is het de eerste keer. De man heeft de pop dus niet gedekt. Maar we laten de eitjes gewoon liggen totdat ze uit hadden moeten komen. Daarna haal ik alles weg en een kleine 2 weken later geef ik ze alles weer opnieuw zodat ze weer kan gaan bouwen en leggen en dan hopen dat de man de pop wel gaat dekken.


Bij het tweede koppel hebben we meer geluk, alle 4 de eitjes zijn bevrucht. Hier wordt ik natuurlijk blij van. Het eerste koppel met eitjes en bevrucht. Nu nog afwachten dat ze ook alle 4 uitkomen en dat het koppel ze ook goed gaat voeren zodat we ze op stok gaan krijgen. Het wachten is in dit geval tot ongeveer 17 maart.


Word vervolgt...