Ringen van vogels

Het ringen van vogels


Wil je graag je vogels ringen zodat je weet uit welke ouders de jongen komen, dan moet je eerst in het bezit komen van deze speciale ringen. Dit zijn gesloten ringen met jouw eigen kweeknummer, jaartal en volgnummer. Deze ringen kun je bestellen bij de NBvV wanneer je je daar aanmeld als lid.


Ook kun je je aanmelden bij plaatselijke vogelverenigingen zodat je daar de ringen kunt bestellen. Deze laatste is een beter optie omdat je dan de plaatselijke vereniging sponsort en het aller belangrijkste is, dat het heel erg leerzaam is. Doordat er diverse kwekers lid zijn van de plaatstelijke verenigingen kun je ervaringen met elkaar uitwisselen over het houden en verzorgen van de vogels. Zeker een meerwaarde dus om je juist bij de plaatselijke verenigingen aan te melden. Klik hieronder op de link om te kijken welke plaatselijke vereniging er bij jou in de buurt zit:


vogelverenigingenWanneer je er voor kiest om je vogelbestand te willen registreren in bijvoorbeeld het programma ZooEasy, is het handig dat je de vogels ringt.


Hoe ringen we onze vogels eigenlijk? Jonge vogels ringen we meestal op dag 5 à 7. Dit omdat de tenen dan nog zeer flexibel zijn waardoor we de voetring er gemakkelijk en zonder schade overheen kunnen schuiven.


Hieronder op de foto's is stap voor stap te zien hoe je dit moet doen.Jong 5 dagen oud, tijd om te ringen.
Schuif de ring nu door tot aan het einde van de duim.
Leg het jong op zijn rug en pak 1 van zijn poten vast
Haal nu de duim voorzichtig terug naar voren(gebruik eventueel een tandenstoker hiervoor).
Maak met behulp van spuug de tenen nat zodat de ring er makkelijker overheen schuift.
Nu zit de ring goed zoals het hoord.