Kweekverslag kanaries

Kweekverslag kanarie geel intensief x schimmelOm succesvol met kanaries te kunnen kweken, heb je een kweekkoppel nodig, dat bestaat uit een geel intensief x geel schimmel. Waarom deze koppeling? Intensief wil zeggen dat de kleur feller is en de bevedering korter. Bij de schimmels is de kleur lichter en de bevedering langer. Dit is nodig omdat je niet moet willen dat de jongen een veel te lange bevedering gaan krijgen, waardoor ze nooit strak in de veren kunnen komen.


Ook moet het koppel gelijktijdig in broedstemming zijn. Hierdoor voorkom je een hoop problemen.


Om de kanarie man in de juiste broedstemming te krijgen, moet hij miniaal 9 maanden oud zijn en ongeveer 6 weken op 15 uur licht zitten. Dan kan de zaadproductie op gang komen om de eieren straks goed te kunnen bevruchten.


In januari begin je al langzaam het licht op te voeren in de kweekkooien, waar ik als eerste de mannen in geplaatst hebt. Vanaf de laatste 3 weken plaats je de poppen erbij. Een pop is meestal binnen 2 à 3 weken zover dat ze broedrijp is. Ook geldt weer voor de poppen dat ze minimaal 9 maanden oud moeten zijn voordat je ze inzet voor de kweek.


Je moet er dus goed rekening mee houden dat mannen later broedrijp zijn dan poppen.


Wanneer ze beide in de juiste broedstemming zijn, worden de poppen bij de mannen geplaatst en bied je ze een   aan. Dit is van kunststof en hangt aan de buitenzijde van de  kooien. Ook geef je ze voldoende nestmateriaal in een nestkorfje. Wanneer de pop er helemaal klaar voor is, gaat ze haar nest bouwen. Zodra ze klaar is met het bouwen van het nest zal ze zich laten dekken door de man.Al snel zal de pop haar eerste eitje gaan leggen. Het is zo dat de pop 4 à 6 eieren legt per ronde en ze vanaf de laatste 3 eieren er extra groeihormoon bij doet zodat de laatste 3 het niet moeilijk krijgen bij de verdere groei.Na ongeveer 13 á 14 dagen gaan de eieren uitkomen. Op dat moment zorg ik ervoor dat er voldoende eivoer en kanariezaad aanwezig is. De voerverhouding voor volwassenen en jongen veschilt in grammen. De volwassenen eten 5 gram zaad en 1 gram eivoer per dag. De jongen eten 2 gram zaad en 3 gram eivoer per dag.
Klik hierOm de jonge gele kanaries goed door te laten kleuren gebruik je

Quiko geel intensief. De mengverhouding volgens de verpakking is 20 gram kleurstof op 1 kg eivoer. De beste verhouding is 40 gram kleurstof op 1 kg eivoer. Om ervoor te zorgen dat de jongen voldoende kleurstof binnen krijgen, begin je zo'n 3 weken voordat de poppen het eerste ei gaan leggen met het geven van eivoer met kleurstof. Zo komt de kleurstof volledig in het ei.

Op het moment dat de poppen aan het broeden zijn, krijgen ze geen eivoer. Wanneer het eerste ei uitkomt geef je ze weer volop eivoer met kleurstof tot de jongen 8 weken oud zijn. Op deze manier komt de kleurstof zover mogelijk in de uiteinden van de vleugelpennen en kleuren de kanaries mooi egaal geel op. Dit zal het beste te zien zijn na de jeugdrui (de eerste keer dat jonge vogels ruien).
Wanneer de jongen ongeveer 2 weken oud zijn zullen ze het nest gaan verlaten maar zijn nog lang niet zelfstandig. Ze zullen nog steeds gevoerd worden door de man en de pop, mits je de mannen erbij kunt laten. Let nu wel op want de pop heeft haar nest weer vrij en zal snel weer aan haar volgende leg willen beginnen. Daarom haal je het oude nest weg en hang je het op een andere plek in de kooi en geef je nieuw nestmariaal. De man kan verder gaan met voeren en de pop kan zich weer volledig kan richten op het bouwen van haar nieuwe nest.

Toch kan het zijn dat één van de ouders de jongen begint te plukken. Wanneer dit gebeurt, neem je de jongen eruit en zet ze in een babykooitje, dat je weer terughangt aan de buitenzijde van de kooi. De man of de pop kunnen de jongen dan gewoon door blijven voeren, maar minder plukken.De jonge vogels worden almaar ouder en passeren de 30 dagen. De vuistregel om zelfstandigheid te herkennen is, wanneer de V-vorm goed te zien is in de staart.

Als dit zo is zet je de jongen in een uitvliegkooi. Hierdoor kun je goed observeren of ze goed blijven eten en drinken. Ze krijgen dan nog 4 weken lang eivoer met kleurstof. Dan zit je totaal aan de 8 weken. Daarna gaan ze de volière in om de spierkracht van hun vleugels beter te kunnen ontwikkelen.


Je kunt kanariepoppen 3 rondes laten broeden mits hun conditie dit toelaat. Zorg in deze periode dat de vogels voldoende vitamines krijgen.Copyright © All Rights Reserved  De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl


Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.nl


Updated: 17-2-2020