Bloedluis

Bloedluis


Bloedluis ook wel vogelmijt (Dermanyssus gallinae Degeer) is de officiële Nederlandse naam voor de ectoparasiet die in de volksmond bloedluis genoemd wordt.


Deze ectoparasiet veroorzaakt veel schade en ongemak bij vogels en vogelliefhebbers. Volwassen is een bloedluis  0,8-1 millimeter groot. Ze zijn lichtschuw: overdag verstoppen ze zich in kieren en naden in de directe omgeving van vogels en gedurende de nacht verplaatsen ze zich naar de dieren om bloed te zuigen om zich te voeden. Bijna alle vogelsoorten zijn gevoelig en als er geen vogels in de buurt zijn zullen ze andere diersoorten aanvallen als honden, katten, maar ook mensen. Zij veroorzaken daarom ook veel overlast voor de verzorgers van vogels maar kunnen zich niet zonder het bloed van vogels vermenigvuldigen.


Onder optimale omstandigheden produceren volwassen mijten 8 eieren per dag. Na 2-3 dagen zijn deze eieren larven. De larven leven 1-2 dagen waarna ze verpoppen tot protonimph, dit zijn de kleine witte luisjes die voor het eerst bloed gaan zuigen bij de vogels. Deze verpoppen tot deutonimph en later tot volwassen vogelmijt.


Als alle omstandigheden voor de mijten optimaal zijn kan deze totale cyclus zich afspelen in 6 dagen tijd. Als 40% van de eieren het volwassen stadium bereikt, vermenigvuldigt een populatie vogelmijten zich in zes dagen tijd met een factor 3,2. Dit betekent dat als je één enkel paar mijten binnensleept met een nieuwe aankoopvogel of als deze via wilde vogels binnenkomen, er na 3 maanden 75.000.000 nakomelingen het bloed van kippen of vogels in hun nabijheid consumeren. Per hen of vogel zuigen dan ongeveer 17.500 bloedluizen elke nacht bloed. Stel je eens voor: elke nacht door 17.500 muggen gestoken worden. Dit geeft zeer veel onrust in het hok en schade aan de vogels. Volwassen vogels en complete legsels kunnen hierdoor verloren gaan. Voor menige hobbyist is dit een nachtmerrie die realiteit is geworden.


Ook het leeglaten van hokken is geen optie. Een vogelmijt kan meer dan twee jaar overleven zonder voedsel en bij zeer lage en hoge temperaturen. Als daarna de omstandigheden weer goed worden en er is voedsel (vogelbloed) beschikbaar worden ze direct weer wakker en leven vrolijk voort.


Eenmaal een besmetting in het hok opgelopen is deze moeilijk bestrijdbaar.



Hieronder vindt u een aantal bestrijdingsmiddelen tegen bloedluis en mijt:



Ga naar Vogelspray
Ga naar Parasita