Bouwen van een buitenvolière

Bouwen van een buitenvolière


Standplaats

Bij het bouwen van een buitenvolière moet je rekening houden met de standplaats. Staat er niets steeds de slagregen op, staat hij niet de hele dag in de volle zon en hoe staat de wind! Deze 3 weersinvloeden zijn van groot belang bij het plaatsen van je volière.


Zorg er voor dat de rug van de volière tegen de noordkant aan staat en het liefst met een dichte achterwand. Wat betreft de zon, zorg er voor dat er voor zowel zon als schaduw ruimte is. Vogels vinden het lekker om in de zon te zitten, dit mede om bijvoorbeeld door hun veren open te zetten de eventuele parasiten van hun lijf af te krijgen maar de zon zorgt er ook voor dat ze hun vitaminebehoefte binnen krijgen. Wanneer in de zomer de temperaturen oplopen, willen de vogels ook graag gebruik maken van een schaduwrijk plekje in de volière. Kunnen ze dit niet dan is er kans dat de vogels overhit raken en er aan kunnen sterven! In de natuur schuilen de vogels ook in de bomen waar veel schaduw is.


Panelen

Voor het maken van een volière kun je het kiezen voor hout of aluminium. Beide zijn kant en klaar te koop. Ook kun je er voor kiezen om het helemaal zelf te maken, ook hier kun je voor beide materiaalsoorten kiezen en zijn alle assecoires. Bij het maken van de volière kun je er voor kiezen om een sluis te maken, voordat je de volière binnen komt. Hierdoor voorkom je dat er vogels kunnen ontsnappen. PLaats de panelen bijvoorbeeld op stenen opsluitbanden of op een laag gemetselde muurtje, zodat je het goed kunt bevestigen d.m.v. schroeven en pluggen. De zijkanten van de panelen kun je met schroeven of voor hout of voor metaal vastmaken.


Dak

Voor het dak van de volière kun je het beste als eerst een gaaspaneel nemen en deze weer goed vast schroeven aan de staande panelen, zodat je een goed afgesloten volière hebt. Om de volière van boven open te laten is niet zo'n goed idee. Dit omdat de buitenvogels uit de natuur er zo gemakkelijk in kunnen poepen en zij zouden zomaar een ziekte bij zich kunnen dragen. Op deze manier voorkom je dat het je hele vogelbestand besmet raakt met mogelijke dood tot gevolg en dit is niet wat we willen. Zorg daarom dat je er een dak op maakt die de gehele volière afsluit. Dit kan d.m.v. golfplaten, Bitume golfplaten, damwandpanelen, etc.


Bodem

Als bodem kun je gebruik maken van diverse bodembedekkingen. Houdt hierbij wel rekening mee hoe de regen staat. Regent het vaak in de volière dan kun je beter kiezen voor materiaal wat tegen veel vocht kan. Denk bijvoorbeeld aan gewoon zwartegrond of kiezels. Zou je in dit geval kiezen voor beukensnippers of boomschors, dan kunnen er schimmels ontstaan en andere ziektes waardoor de vogels ziek raken.


Mijn voorkeur gaat uit naar zwarte grond, al hebben er verschillende medekwekers daar hun meningen over. Mijn ervaringen zijn juist goed. Bij zwarte grond heb je het voordeel dat je de poep er goed doorheen kunt harken en daarna met de tuinslang het goed kunt bewateren. Hierdoor zakt het beter de grond in en voorkom je besmetting van eventuele zieke vogels. Wanneer je hiervoor kiest, dien je wel een paar keer in de week de grond te harken.


Inrichting

Het inrichten van de volière is afhankelijk van de te houden vogels. Er zijn vogels bij die alles kaal vreten wanneer je voor echte planten kiest. Houdt hier dus rekening mee wanneer je voor een beplante volière gaat!


Kiest u voor vogels die alles aanvreten en je wil toch een beplante volière, ga dan voor kunstplanten. Het voordeel van kunstplanten is dat ze zomer en winter mooi blijven en je ze ook makkelijk schoon kunt houden door ze te laten weken in een emmer warm water of ze bij het besproeien van de volière mee schoon spuit.


Zitstokken zijn ook erg belangrijk! Let hierbij op de dikte van de stok! Ook dit is afhankelijk van de grootte van je vogels. De meest gebruikte maten zijn 10, 12 en 14mm rond en het liefst geribbeld waarop ze hun nagels goed kunnen slijten en ze mooi kort blijven.


Zorg ten aller tijden voor schone zitstokken, want vogels schuren hun snavel langs de stokken meestal na het eten om ze schoon te houden. Wanneer de stokken besmeurd zouden zijn met poep, is de kans op besmettingsgevaar weer groot. Dus zorg altijd voor een schoon verblijf maar ook weer niet te schoon, een vogel moet ook ergens tegen kunnen en anti-stoffen kunnen opbouwen.