kweekkooien voor vogels

Kweekkooien voor vogels

Kweekkooien zijn vandaag de dag in alle maten en prijzen te koop. Steeds opletten voor tweedehands kooien, want meestal krijg je daar een heleboel bloedluizen gratis bij. Goed desinfecteren is een belangrijke boodschap, want er kunnen ziektes overgebracht worden door het reeds gebruikte materiaal.


Wie een beetje handig is, kan met goed materiaal uiteraard zelf kooien maken. Maak ze niet kleiner dan 40x40x40 cm(lxbxh). In de handel zijn allerlei standaard voorfronten verkrijgbaar. Het is wel verstandig je kooien te maken naar de standaardmaten.


Soms gebeurt het dat beginnelingen eerst hun kooien maken en dan op zoek gaan naar voorfronten. Er bestaat veel kans dat deze maten niet in de handel verkrijgbaar zijn, zodat je de fronten op maat moet laten maken. De prijs zal dan in elk geval tegenvallen en de levertijd ook. Gebruik houtlijm om de vlakken aan elkaar te bevestigen zodat er later geen spleten zijn waarin de gevreesde bloedluis zich kan schuilhouden. Afwasbare platen worden veel gebruikt en hebben het voordeel dat ze niet meer geverfd hoeven te worden.


Hieronder zal ik aan de hand van een aantal foto's laten zien, hoe je o.a. zelf een broedkooi kunt maken van meubelpanelen met een gaasbodem dus zonder lade. I.p.v. de lade gebruik ik honingraadpapier of kranten.


Wil je toch graag kant en klare degelijke kooien dan adviseer ik je om contact op te nemen met Anne Age van AA houtbouw. Hij is jonge zeer getalenteerde en perfecte kooienbouwer. De kweekkooien kunnen zelfs naar eigen ontwerp i.o.m. Anne Age gebouwd worden. 

Klik hieronder op de slideshow om de foto's te vergroten

Hier heb ik een kast gemaakt die ik later in 4 kooien verdeel maar ook gebruikt kan gaan worden als 1 grote kooi. D.m.v. tussenschotten die verwijderd kunnen worden.
Even een close-up.
De achterkant is gemaakt van lakboard wit. Die geschroefd zit aan de meubelpanelen.
Voor het bodemgaas gebruik ik dik zwart geanoliseerd gaas.
Het gaas wordt op maat geknipt met een kniptang of een metaalschaar.
Om het gaas te bevestigen, gebruik ik kleine schroefduimpjes, die ik 3 cm boven de bodem in de zijwanden schroef.
Zie hier de close-up.
Zo ziet het totaal plaatje eruit met de 3 schotten erin. Deze zitten in een u-profiel van kunststof geschoven, zodat je ze ook weer makkelijk kunt verwijderen.
Nu gaan de LED-strips bevestigt worden. Deze worden bevestigt met de meegeleverde clips.
De LED-strips worden per blok van 4 gekoppeld aan elkaar. Zodat je straks minder draadwerk overhoud voor het aansluiten op de dimmer.
Zo ziet het er dan uit van binnen. Bodemgaas en LED-strip.
Hier dezelfde foto maar dan met aangesloten LED-strip.
Je kunt de LED-strips aansluiten op verschillende manieren, zodat je ze onafhankelijk van elkaar zou kunnen bedienen. Maar daar heb ik niet voor gekozen. Bij mij gaan alle LEDS gelijktijdig aan en uit.
Aangekomen bij de voorfronten. Dit zijn vaak standaard maten en kunnen voor zover op maat ingekort worden zoals je kunt zien op deze foto. Ik heb er 1 strip vanaf geknipt.
Ook bij de voorfronten wordt gebruik gemaakt van kleine schroefduimpjes om ze daaraan op te hangen.
Hier alvast een voorbeeld.
Nog wat kooien te gaan voor alles klaar is.
Om het voorfront aan het bodem gaas te bevestigen heb ik hier gekozen voor een stukje ijzerdraad. Deze zijn later vervangen door kleine klemmetjes.
Ruimte genoeg om deze 3 items te kunnen plaatsen.
Zoals je hier kunt zien ligt er honingraadpapier op de bodems.