Vroeg kweek tips

Kweektips voor het starten van de vroege kweek

Voor je kan beginnen met het kweken van vogels, zullen eerst de vogels in een goede conditie moeten zijn.


Er zijn een aantal factoren die van groot belang zijn eer een vogel gaat broeden.


  • De vogel moet minimaal 9 maanden oud zijn
  • Vogel moet in broedstemming zijn
  • Omgevingstemperatuur aanpassen aan de soort vogel
  • Voeding aanpassen
  • Voldoende kalk aanwezig (sepia)De vogel moet minimaal 9 maanden oud zijn eer je wil gaan beginnen met de broed. Wanneer je te vroeg begint met kweken, kan er legnood optreden, eieren laten liggen en jongen niet voeren.

Dus niet te jonge kanaries gebruiken voor de kweek. Het liefst 1 jaar oud.


De vogel moet in broedstemming zijn. Wanneer je als vroegkweker gaat beginnen, zul je geleidelijk aan het licht moeten gaan opvoeren naar zo'n 13 à 16 uur licht per dag. Hierdoor wordt de hypofyse (geslachtsorgaan) gestimuleerd. Langer licht geeft de prikkels door aan de geslachtorganen, de man zal meer gaan fluiten en een verdikte tap gaan krijgen. De pop zal stilaan in broedconditie komen.


Omgevingstemperatuur aanpassen aan de soort vogel. Voor de kanaries is een temperatuur van 10 °C voldoende. Voor tropische vogels gelden er weer andere temperaturen.


Voeding aanpassen. Naast de temperatuur dient u ook de voeding van de vogels aan te passen. Het verstrekken van wat extra haver en/of hennepzaad, eivoer en blauwe maanzaad dat kan worden toegevoegd aan het eivoer, zal ook de broedconditie/ broeddrift gunstig beïnvloeden. Er zijn tegenwoordig tal van supplementen die ook gebruikt kunnen worden om er voor te zorgen dat de vogels in een goede broedconditie geraken. Bijvoorbeeld: Super bevruchting 50 ml (zie webshop).


Voldoende kalk aanwezig (sepia). In deze periode dient verder gezorgd te worden voor voldoende kalk, bijvoorbeeld: sepia. Kalk wordt eerst door het bloed opgenomen en in het lichaam van het popje op de beenderen afgezet. Ook vogelgrit gemengd is niet weg te denken voor de vogels.