Als je kweekt voor tentoonstellingen of voor bepaalde kleuren, kweek je het beste in kweekkooien. Daarin kun je zelf de koppels samenstellen, wat in een volière bijna onmogelijk is. Het is ook makkelijker om de nestkasten te controleren, wat regelmatig moet gebeuren. Er zijn verschillende typen kooien in de handel, maar je kunt ze zelf ook makkelijk maken. Als je een kweekkooi koopt, moet je ervoor zorgen dat er een uitschuifbare lade onder in de kooi is, het is dan makkelijker om deze schoon te maken. Met een lade worden de vogels tijdens het broeden ook niet gestoord, wat een groot voordeel is. Als de onderkant uit een gaasbodem bestaat, vallen de uitwerpselen van de vogels door het gaas op een daarvoor bestemd karton of gewoon kranten. Dit is hygiënischer en het voorkomt diverse ziektes.
Een kweekkooi moet minimaal 120x40x40cm zijn vindt ik persoonlijk. Het beste is dat alleen de voorkant van de kooi uit gaas/tralies bestaat en de zij- en achterkant van hout. Zo zijn de vogels een beetje beschut. Je kunt ook grotere kweekkooien maken met een tussenschot. Als de kweekperiode dan voorbij is, kunnen de tussenschotten verwijderd worden en hebben de jonge vogels een kleine volière. Maak de tussenschotten van hout of tralies bestelbaar online.
Als je gaat kweken, zet je de mannen van de poppen apart d.m.v. bv. een tralieschot. Dit om ze hitsiger te maken en te voorkomen dat er al poppen gedekt worden. Mannen hebben 5 à 6 weken nodig om broedrijp te worden, poppen 2 à 3 weken. In de 6de week geef je de poppen hun nest en nestmateriaal. Wanneer de poppen er helemaal klaar voor zijn, beginnen ze met het maken van hun nest. Zodra het nest af is, plaats je de mannen erbij en zal de pop zich laten dekken door de man. Kort daarna zal het eerste ei gelegd gaan worden (wanneer er binnen 3 dagen na het plaasten van de man een ei gelegd wordt, is dit onbevrucht).
Iedere dag legt de pop een ei, kanaries kunnen tot 6 eieren leggen. Meestal gaat de pop vanaf het 4de ei zitten en begint ze met broeden. Vanaf deze datum tel je er 7 dagen bij en kun je de eieren gaan schouwen. Dit gebeurt met een schouwlamp. Wanneer je het ei voor de lamp houdt, kun je rode adertjes zien en zijn en soms wat beweging van het embryo. Dit is het teken dat het bevrucht is.
Na de eieren geschouwd te hebben tellen je er weer 7 dagen bij en zullen de eerste jongen uit het ei komen. Zorg ervoor dat je tijdig voldoende kanariezaad, maar vooral eivoer in de bakken klaar hebt staan! Zodra de eerste jongen uit zijn gekomen worden ze gevoerd door de ouders. Dus zorg ten aller tijden voor voldoende zaad en eivoer tijdens de kweek.
Richtlijn voor het voeren van jonge vogels tijdens de kweek:
minimaal 2 gram zaadvoer en minimaal 3 gram eivoer per jonge vogel per dag. Meer mag ook als je het niet vertrouwt.
Richtlijn voor het voeren van volwassen vogels tijdens de kweek:
minimaal 5 gram zaadvoer en minimaal 1 gram eivoer per vogel per dag.
Als de jongen 2 weken oud te zijn, gaan zij voor het eerst uitvliegen. Dan verschoon je het nestje maar bewaar je het oude nestkorfje. Het oude nestkorfje hang je op een andere plek in dezelfde kooi, zodat de man door kan gaan met het voeren en geef je de pop weer nieuw nestmateriaal. Het kan gebeuren dat de pop of de man de jongen willen gaan plukken. Wanneer je dit merkt zet dan de jongen in een daarvoor bestemde kooi, genaamd "Babykooi". Deze wordt aan het front van de kweekkooi gehangen en er wordt een lange zitstok doorheen gestoken, zodat de man wel de jongen kan voeren maar de jongen niet meer kan plukken.
Als de jongen een leeftijd bereikt hebben van 30 dagen zullen ze zelfstandig zijn en kunnen ze apart gezet worden. Een vuistregel om vast te stellen of ze oud genoeg zijn om apart te zetten is wanneer de V-vorm duidelijk in de staart te zien is. Dit staat gelijk aan ongeveer 30 dagen. Zet de jonge vogels eerst in een uitvliegkooi. Deze kan een afmeting hebben van 120x40x50 cm. Hierin kun je ze goed volgen of ze wel goed eten en drinken. Geef ze zeker in de eerste weken ook trosgierst. De zaden van de trosgierst zijn voor de jongen makkelijk te pellen omdat ze zachter zijn dan het hoofdvoer. Na ongeveer 2 weken in de uitvliegkooi gezeten te hebben, kunnen ze voor het eerst kennis maken met de grote volière waarin ze hun vliegkunsten kunnen gaan verbeteren.
Hygiëne is heel belangrijk voor de toekomstige jongen. Maak de kweekkooien en vervolgens de volières dan ook regelmatig schoon, maar probeer de broedende vogels zo weinig mogelijk te storen.
Hieronder zal ik een aantal kweekkooien laten zien(zijn kooien van 120 x 40 x 40cm van hout zelf op kleur gemaakt).
Copyright © All Rights Reserved De volièrevogel And sponsort by: www.webshop-devolierevogel.nl
Contact: Johan Molenschot, Akkerstraat 126, 5025 MN Tilburg, Nederland, Tel:+31(0)613911974, devolierevogel@gmail.com
Updated: 20-08-2024